Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 24 listopada 2024 13:25
Z OSTATNIEJ CHWILI:

Nasiona cebuli – jak je uprawiać w przydomowym ogrodzie?

Nasiona cebuli są chętnie wybierane przez ogrodników posiadających ogrody warzywne, a nawet przez osoby posiadające niewielkie uprawy na balkonie. Jak wybrać najlepsze nasiona cebuli? Jak wygląda uprawa tego popularnego warzywa? Co trzeba wiedzieć o przechowywaniu nasion cebuli?
  • 17.04.2024 13:34
  • Autor: Grupa tipmedia
Nasiona cebuli – jak je uprawiać w przydomowym ogrodzie?

Cebula – popularne i zdrowe warzywo

Cebula jest w Polsce jednym z najpopularniejszych warzyw. Ciężko jest wyobrazić sobie gotowanie bez cebuli, która nadaje potrawom wyrazistego smaku. Cebula wywodzi się z Azji, gdzie była dobrze znana i uprawiana już 5000 lat p.n.e. Współcześnie cenimy cebulę nie tylko za walory smakowe, ale i korzystny wpływ na zdrowie.

Cebula zawiera pokaźne ilości witaminy C (dzięki której była przez wiele lat wykorzystywana jako lek przeciwko szkorbutowi). W jej składzie znajdują się również witaminy A, E, K, czy witaminy z grupy B. Cebula dostarcza nam dużych ilości związków mineralnych: siarki, wapnia, magnezu, żelaza, potasu, fosforu, cynku, sodu. W cebuli znajdują się enzymy, saponiny, pektyny, flawonoidy. 

Warzywo to posiada właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, moczopędne, wykrztuśne, dezynfekujące, obniżające ciśnienie tętnicze, antyalergiczne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, a nawet poprawiające przemianę materii.

Poznaj 12 właściwości leczniczych cebuli

Nasiona cebuli – czym charakteryzuje się uprawa?

Cebula jest rośliną dwuletnią należącą do rodziny czosnkowatych. Zazwyczaj uprawia się ją z siewu, rozsady, ewentualnie z dymki (jest to mała cebulka przeznaczona do sadzenia, którą można kupić w sklepie ogrodniczym). Cebula to roślina, która występuje w klimacie umiarkowanym. Do jej uprawy potrzebna jest temperatura około 20 stopni Celsjusza (jednak jest ona w stanie wykiełkować nawet przy 5 stopniach Celsjusza).

Jeżeli zdecydowaliśmy się na zakup nasion cebuli, możemy wysiewać je do gruntu już w okolicach marca. Należy zachować przynajmniej 5-centymetrowy odstęp pomiędzy roślinami. Doświadczeni ogrodnicy radzą, żeby nie uprawiać cebuli w tym samym miejscu częściej niż co trzy lata (jest to ważne, gdyż dzięki temu można zmniejszyć ryzyko zachorowania na takie choroby jak mączniak rzekomy cebuli, alternarioza cebuli i biała zgnilizna cebuli). Ogrodnicy odradzają uprawę cebuli po innych roślinach zaliczanych do rodziny czosnkowatych (jest to spowodowane faktem, że są one podatne na te same choroby i szkodniki).

Idealne podłoże pod uprawę cebuli do gleba próchnicza (żyzna i przepuszczalna), mady lub lessy. Warzywa tego nie można uprawiać na glebach kwaśnych lub podmokłych. Gleba, w której sadzimy nasiona cebuli musi być bogata w azot (w przeciwnym wypadku zostanie zahamowany wzrost warzywa, może pojawić się również żółknięcie), potas (jego brak sprawia, że wierzchołki szczypiorku zaczynają przebarwiać się na brązowo), fosfor (w glebie ubogiej w fosfor cebula bardzo wolno rośnie).

Cebula posiada płytki system korzeniowy, dlatego musi być intensywnie podlewana. Regularne nawadnianie jest szczególnie ważne w okresach suszy.

Jeżeli zależy nam na obfitych plonach, powinniśmy uprawiać cebulę po ogórkach lub fasolce szparagowej. W żadnym wypadku nie powinno się jej sadzić w miejscach, gdzie w poprzednich sezonach rosły buraki, marchew, seler, czy ziemniaki.

Nasiona cebuli – porady dla początkujących

Decydując się na uprawę cebuli powinniśmy kupić tyle nasion, ile planujemy wykorzystać. W żadnym wypadku nie kupujmy ich na zapas, gdyż z czasem tracą one zdolność kiełkowania. Jeżeli zdecydujemy się na zakup nasion cebuli od sprawdzonych, renomowanych producentów, możemy być pewni ich wysokiej zdolności kiełkowania. Dodatkowo tylko takie nasiona są dla nas gwarancją bezpieczeństwa, gdyż pochodzą z kontrolowanych upraw, gdzie nie stosowano toksycznych środków ochrony roślin.

Gdy posiadamy w domu większą ilość nasion cebuli, dobrze jest zadbać o właściwe ich przechowywanie (wówczas jak najdłużej zachowują one swoje właściwości). Konieczne jest zapewnienie im chłodnego (od -5 do 5 stopni Celsjusza) i suchego pomieszczenia (pamiętajmy, że wysoka wilgotność obniża zdolność kiełkowania rośliny).

Artykuł sponsorowany