Tegoroczne zarybianie sielawą i sieją trwało trzy tygodnie. Narybek pochodził z wylęgarni ryb WPN w Tartaku. Wylęg tych ryb trwał pięć miesięcy. Łącznie do jezior Wigry oraz Mulaczysko wpuszczono 34,5 miliona sztuk wylęgu sielawy. Do jeziora Wigry trafiło też 600 tys. szt. wylęgu siei.
„Takie zarybienie przeprowadzamy raz w roku. Ta systematyczność spowodowała, że liczebność sielawy w jeziorach parku znacznie zwiększyła się“ - powiedział Michał Osewski z WPN. Osewski dodał, że sielawa lubi głębokie jeziora, w których woda jest chłodna, czysta i dobrze natleniona.
WPN informuje, że w jeziorze Wigry trochę gorsza sytuacja jest z sieją. „Dopiero stabilizujemy obecność siei w jeziorze, ale ta sytuacja z roku na rok się poprawia“ - dodał Osewski.
Sieja i sielawa to ryby z rodziny łososiowatych. Są smaczne i dość drogie. To słynne ryby wigierskie. Późnym latem nad Wigrami odbywa się co roku Święto Siei.
JB
Napisz komentarz
Komentarze