Podczas targów „Smaki Regionów” w Poznaniu przyznano nagrody w 19. Edycji ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów”. Kulinarne Perły 2019 w kategorii „produkty regionalne” trafiły do czterech producentów i wytwórców z Podlaskiego, w tym – do Teresy Biziewskiej z Wigier za sękacz.
Bywalcy Wigier w sezonie dobrze znają kiosk pani Teresy, usytuowany w ogródku przed domem, przy drodze na grobli prowadzącej do pokamedulskiego klasztoru. Można tu też skosztować pierogów wpisanych na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i nietypowej wersji sękacza, bo z makiem!
Teresa Biziewska, tak jak pozostali wytwórcy z Podlaskiego, została wcześniej laureatką wojewódzkiego etapu konkursu, który miał miejsce podczas targów „Agro–Eko” w Augustowie.
red
Napisz komentarz
Komentarze