Jakich warzyw lepiej nie jeść przy problemach ze stawami?
Ruch i zdrowa dieta mają duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie stawów. Dlatego stwierdzenie, że lepiej unikać jedzenia jakichś warzyw wydaje się niezrozumiałe. Jednak jak się okazuje, istnieją niektóre gatunki warzyw, które nie tyle rujnują stawy, ile po prostu nie pomagają przy chorobach stawów.
Jeśli Twoja dieta w dużej mierze opiera się na tych produktach, możesz zupełnie przez przypadek wpływać na zwiększenie stanu zapalnego, który już toczy się w Twoim organizmie. Szczególną ostrożność należy zachować w stosunku do warzyw, które są źródłem puryn. Cechują się one tym, że są metabolizowane do kwasu moczowego, czyli ostatecznie zostają wydalane wraz z moczem. Jednak problemem jest sytuacja, gdy w naszym organizmie jest zbyt wiele kwasu moczowego. Wtedy może dojść do rozwoju tzw. hiperurykemii, która z kolei często poprzedza choroby reumatyczne. Nadmiar kwasu moczowego może wtedy przekształcać się w kryształki, znajdujące się np. w stawach.
W trosce o swoje stawy osoby z dną moczową powinny ograniczyć spożywanie warzyw, które są źródłami kwasu szczawiowego. Oto one:
- rabarbar,
- botwina,
- szparagi,
- jarmuż.
Również warzywa psiankowate mogą stanowić pewien problem. Wszystko dlatego, że są źródłem solaniny, a ta z kolei może przedostawać się do krwioobiegu i tworzyć procesy zapalne. W niektórych przypadkach prowadzi to do nasilenia bólu w stawach.
Dlatego, jeśli już masz problemy ze stawami, unikaj nadmiaru:
- papryki,
- bakłażanu,
- pomidorów,
- ziemniaków.
Co jeść na chore stawy?
Zastanawiasz się, co jeść na chore stawy? Jeśli masz problem ze skomponowaniem zdrowej i zbilansowanej diety na stawy, warto skorzystać z pomocy cateringu, który współpracuje z dietetykami. Coraz częściej można zamówić dietę pudełkową z dowozem do domu i to niezależnie od miejsca zamieszkania, np. w takich miastach jak m.in.:
- Suwałki – www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/suwalki/;
- Poznań – https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/poznan/;
- Rzeszów – www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/rzeszow/.
Możesz też poświęcić czas na uzupełnienie wiedzy o tym, jakie produkty warto jeść przy chorych stawach.
Twoja dieta na stawy powinna składać się z:
- dużej ilości białka – jego źródłami powinny być mięso, mleko, kefiry, jogurty czy nasiona roślin strączkowych;
- kolagen – znajduje się np. w galaretkach z nóżek wieprzowych;
- witamina C – w tym przypadku zwróć szczególną uwagę na takie produkty jak cytrusy, czarna porzeczka, kiszona kapusta, natka pietruszki itd.;
- warzywa – szczególnie czosnek i cebula, które mają działanie przeciwzapalne;
- produkty zawierające kwasy tłuszczowe omega-3 – w tym olej lniany, oliwa z oliwek czy też orzechy i pestki dyni.