Nielegalna produkcja alkoholu etylowego była zorganizowana na niepozornej posesji w typowym budynku gospodarczym. Funkcjonariusze Podlaskiego Urzędu Celno-Skarbowego wkroczyli do budynku gdy odbywała się w nim produkcja nielegalnego alkoholu.
Na miejscu okazało się, że nielegalnie produkowany alkohol etylowy to tzw. cukrówka. Funkcjonariusze zabezpieczyli zapasy 23 ton cukru. Ponadto oprócz sprzętu służącego do produkcji bimbru – 8 metalowych pieców, kolumn i chłodnic –funkcjonariusze ujawnili również 125 litrów wyrobu gotowego o mocy 53 proc. oraz 6720 litrów wyrobu pośredniego, tzw. zacieru, który znajdował się w 54 plastikowych beczkach o pojemności 100 l. i 300 l. Zacier był gotowy do przerobienia na „cukrówkę”.
Z 23 ton cukru można wyprodukować ok. 11 tys. litrów czystego alkoholu, a z 6270 litrów zacieru takiej jakości jaką znaleziono pod Gródkiem, ok. 1000 litrów czystego alkoholu. Łącznie z takiej ilości ujawnionych składników można uzyskać 55 tysięcy półlitrowych butelek napoju alkoholowego o mocy 40 proc. Gdyby produkty te wprowadzić nielegalnie na rynek, uszczuplenia z tytułu podatku akcyzowego wyniosłyby 630 tys. zł, a podatek VAT kolejne 144 tys. zł.
Funkcjonariusze wszczęli postępowanie karne skarbowe, zabezpieczając do postępowania nielegalny wyrób oraz surowce (cukier i drożdże). Zabezpieczono również aparaturę do jego produkcji. Nielegalna produkcja alkoholu stanowi przestępstwo i jest zagrożona karą pozbawienia wolności i wysoką karą grzywny.
źródło: Krajowa Administracja Skarbowa
Napisz komentarz
Komentarze